Veszélyes lenne a sófogyasztás?
A világunkban talán a legelterjedtebb és legegyszerűbb fűszer a só, mégis amilyen egyszerű annyira megosztó is. Egyesek kifejezetten ajánlják mások pedig tiltakoznak a fogyasztása ellen.
Mivel a főként nátrium-kloridot tartalmazó konyhasó jelentősen hozzájárul a víz-visszatartáshoz, így hosszú távon megterheli a szívet, az agyat és a veséket is ezzel növelve a szívroham vagy az agyvérzés kockázatát. Szakemberek szerint akinek nincs problémája a vérnyomásával nem feltétlenül kötelező a só fogyasztásának a csökkentése, de a mértékletesség sosem árt. A teljesen sómentes étkezés viszont akár káros is lehet szervezetünkre, így a kutatók a napi 4-5 gramm sót javasolják mint optimális mérték az egészséges ember számára.
Mivel génjeink nagyban befolyásolják a betegségek kialakulását, ezért nem minden esetben tudunk tudatosan lépéseket tenni a megelőzés érdekében, ám vannak olyan olyan egészségügyi problémák amik ellen hatékonyan léphetünk fel életmód változtatással is.