Sportolás asztmával?

Sokan úgy gondolják, hogy az asztmások nem sportolhatnak, de nem kell lemondaniuk a sportról, sőt igen jótékony hatást gyakorol rövid és hosszú távon egyaránt.

Az asztma egy krónikus (nem gyógyítható) légúti betegség, azonban megfelelő mozgással kezelhető, mellyel a tünetek gyakorisága és erőssége lényegesen csökkenthető. Természetesen ezt a terápiát fokozatosan, a megfelelő gyógyszerek kezelése mellett kell végrehajtani az esetlegesen felmerülő légzési nehézségek elkerülése érdekében. Amellett, hogy a fizikai terhelés erősíti a légző rendszerünket, alapvetően fontos a testsúlyunkat is kontrollálni vele, hiszen a felesleg nagymértékben rontja az asztmás tünetek erősségét és gyakoriságát, hisz a legtöbb túlsúlyos ember, akikkel találkozhatunk, mind nehezen kapnak levegőt, asztma nélkül is.

Ajánlott sportok

Általánosságban olyan sportok ajánlottak, melyek statikus sportágak, nem kívánnak nagy intenzitást. Egyik legjobb alternatíva az úszás lehet, mert izmainkat is használjuk és a tüdőnk is igénybe van véve, de nem túlzottan. A kerékpározás is megfelelő lehet, mivel könnyebben változtathatjuk a terhelést, mint a futásnál, de figyelembe kell venni a pollenkoncentrációt szabad téren, hiszen azok is negatívan befolyásolhatják az asztmás tüneteket.

Személyes tapasztalat alapján, legfőképp az elterjedt konditermi edzési lehetőségeknek megfelelően, nagyon jó hatást gyakorol a betegségre a súlyzós edzés, legyen szó testépítésről vagy erőemelésről, melyhez fokozatosan megfelelően párosítható aerob jellegű edzés is (kocogás, futás, biciklizés, ellipszis, evezés) mely hosszú távon akár tünetmentessé is tehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.