Hatékony zsírégetés? Intervallozz!

Nagyon sokan szeretnék megtudni, hogy melyik az az edzésmódszer, amivel a leggyorsabban és leghatékonyabban tudják a testzsírukat csökkenteni. Egy jól bevált hasznos módszer a High-Intensity Interval Training (HIIT), azaz intervallumos edzés.

Mi is ez pontosan?

Mint a nevében is szerepel, a legfőbb dolog az intervallumokra – szakaszokra – való felbontása az edzésnek, változó erősségű terhelésnek tesszük ki a testünket. Ennek köszönhetően megfelelően fejlődik az aerob, illetve anaerob kapacitásunk is, javítja a sejtek tápanyag-felvételét az inzulin-érzékenység javításával. Az intervall edzést követően 1 napon keresztül felfokozódik az anyagcserénk, így a zsírégetésünk is sokkal hatékonyabb lesz.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

Vegyük például a futást. Az elején fontos a bemelegítés egy pár percen keresztül, aztán 1 percen keresztül (Intenzív szakasz) gyorsan kell futnunk, majd 2 percen keresztül csak sétálni (Lassú szakasz). Ezután fokozatosan emeljük az Intenzív szakasz terhelését, amennyire bírjuk. Nyilván a leghatékonyabb, ha azon az 1 percen mindent beleadunk.

Fontos megemlíteni, hogy kezdőként senki se kezdjen bele, először szokassa hozzá a szervezetét mozgáshoz, majd pár hét elteltével elkezdheti az Intervall edzést is.

Az Intervall edzés bármilyen eszköz segítségével végezhető, legyen szó futópadról, szobakerékpárról, ellipszisről, lépcsőzőgépről, vagy akár úszásról (bár az utóbbi zsírégetés szempontjából nem a legideálisabb).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.