Futóedzés tudatosan

Szokványos hiba, hogy azok a kezdő edzők, akik a futást választják, hirtelen akarnak eredményeket elérni, így túl hamar túl nagy tempót diktálnak. Nézzünk néhány jó tanácsot, hogy miképpen lehet hatékony és eredményes futóedzést végezni kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A legelső a türelem, ezt minden kezdőnek az eszébe kell vésnie. Egyik bajnok sportoló sem egy két edzéstől vált azzá aki. Az első edzések során törekedjünk a fokozatosság elvére, hanyagoljuk a hirtelen sprinteket és az őrült tempót, hiszem szervezetünk még nem lesz ehhez hozzászokva, így akár sérülés vagy légszomj is felléphet. Addig, amíg nem érezzük azt, hogy szintet tudnánk, lépni az edzés intenzitásában ne erőltessük a gyors tempójú futásokat, leginkább az egyenletes futást válasszuk. Ráadásul így nem fog elmenni a kedvünk egy estleges erős izomláz miatt.
Mivel egy jobb minőségű futópadban már több edzésprogram is megtalálható, így ha késznek érezzük magunkat, akkor kipróbálhatunk belőle néhányat. Ha már heti több mint három alkalommal tudunk legalább 40 perces futóedzéseket végezni, akkor bizony mi a haladók táborába tartozunk.
Ha ezek az edzések már nem jelentenek komolyabb kihívást számodra, valamint ki tudod őket kellőképp pihenni, akkor bártan növelj a tempódon, vagy akár iktass be néhány gyorsabb sprintet amolyan intervallumszerűen. Egy gyorsabb tempójú futás után ne hagyjuk abba hirtelen az edzést, mert ebből akár rosszullét is keletkezhet. Ilyenkor jön a levezető szakasz, amikor vissza kell vinni testünket a nyugalmi állapotba. Ezek már csak rajtunk múlnak, mivel egészen biztosan eredményeket fogunk látni, ha megvan a kellő kitartás és akaraterő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.