Létezik e gluténérzékenység?
Több nagyobb vita is lefolyt már arról, hogy valós e a gluténérzékenység. Mostanra beigazolódott, hogy az érzékenység igenis valós jelenség. Vizsgálatot végeztek olyan emberek közt akik azt állították magukról, hogy gluténérzékenyek. A két csoport egyike csak placebo glutént kapott a másik pedig igazi glutént tartalmazó ételeket, majd a csoportokat megcserélték. Az eredmény azt mutatta, hogy mindkét esetben jelentősen nőtt a glutén érzékenységre utaló jelek mértéke és súlyossága, ha a páciensek valós glutént fogyasztottak.
A kutatók szerint ki lehet jelenteni azt a tényt, hogy a gluténintolerancia egyfajta irritábilis bélszindróma, amelyet ha el akarunk kerülni, vagy legalább kordában tartani, akkor érdemes tartózkodnunk a glutén tartalmú ételektől.
A glutén két fehérje kapcsolódása ( gliadin és a glutenin), ez a búzaszemek fehérjetartalmának közel 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, így sikeresen tisztítható a keményítő kimosásával. Ezzel lehetséges a gluténmentes termékek előállítása.