Létezik e gluténérzékenység?

Több nagyobb vita is lefolyt már arról, hogy valós e a gluténérzékenység. Mostanra beigazolódott, hogy az érzékenység igenis valós jelenség. Vizsgálatot végeztek olyan emberek közt akik azt állították magukról, hogy gluténérzékenyek. A két csoport egyike csak placebo glutént kapott a másik pedig igazi glutént tartalmazó ételeket, majd a csoportokat megcserélték. Az eredmény azt mutatta, hogy mindkét esetben jelentősen nőtt a glutén érzékenységre utaló jelek mértéke és súlyossága, ha a páciensek valós glutént fogyasztottak.

A kutatók szerint ki lehet jelenteni azt a tényt, hogy a gluténintolerancia  egyfajta irritábilis bélszindróma, amelyet ha el akarunk kerülni, vagy legalább kordában tartani, akkor érdemes tartózkodnunk a glutén tartalmú ételektől.

A glutén két fehérje kapcsolódása ( gliadin és a glutenin), ez a búzaszemek fehérjetartalmának közel 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, így sikeresen tisztítható a keményítő kimosásával. Ezzel lehetséges a gluténmentes termékek előállítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.