Káliumhiány veszélyei

A kálium egy olyan alapvető és nélkülözhetetlen ásványi anyag amely nélkül szervezetünk képtelen a megfelelő módon, hatékonyan és kiegyensúlyozottan működni.

A kálium hiányának több tünete is lehet: többek közt fáradtság, a fejfájás, esetlegesen a gyakori szédülés a hányinger, később azonban akár székrekedés, a folyamatos izomgörcsök súlyosabb esetben pedig akár a bénulás és keringési problémák is felléphetnek. A káliumhiányt több tényező is kiválthatja. A gyakori hasmenés, rossz folyadékpótlás, magas sófogyasztás, gyakori és erőteljes verejtékezés, vízhajtó szerek alkalmazása esetlegesen a bulimia mind olyan tényezők amelyek elősegítik szervezetünk káliumháztartásának megborulást. Egy egészséges emberi szervezet napi 2-3g káliumot igényel a normális működés fenntartásához.

Mivel a kálium hiányát hosszú távon szervezetünk nem képes elviselni, agy fontos, hogy egy jól összerakott étrenddel fedezzük testünk szükségleteit. A burgonya, teljes kiőrlésű gabona, szárított gyümölcsök, avokádó, banán, burgonya valamint a dió mind olyan ételek amelyek káliumtartalma kimagasló. Szükség esetén választhatunk olyan táplálék kiegészítőt is amely a többi ásványi anyag és vitamin mellett káliumot is tartalmaz, ezzel kiküszöbölhetjük a nem kívánt problémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.