Testtömeg index – tényleg az egészség jelzője?

Nagyon sok orvosi felmérés része a testtömeg index kiszámítása, mellyel az egészségi állapotunkat hivatottak kiszámítani, illetve a különböző szív- és érrendszeri problémákra, cukorbetegségre, valamint elhízásra való kockázatot megjósolni. Ezt a mérőszámot a testmagasságból és a testsúlyból számítják (az életkort figyelembe véve) melyből megtudhatjuk, hogy a magasságunkhoz viszonyítva soványak, elhízottak vagyunk-e, vagy beleesünk az optimális tartományba.

Azonban mint egyéb felmérések is bizonyítják, nagyon sok optimális testsúllyal rendelkező ember szenved valamilyen vérnyomást befolyásoló betegségben, vagy éppen olyanban, ami a vércukor háztartást rontja, csak éppen nincs még különösen észrevehető mellékhatása.

Továbbá az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen testzsír százalékkal/testzsírtömeggel rendelkezünk. Ugyanis egy ideális tartományban lévő egyén, akin igazából minimális izomtömeg van és kicsit több zsír, lehet sokkal egészségtelenebb, mint egy „elhízott” titulussal rendelkező izmos ember, akin minimális testzsír van.

Viszont mindenkire igaz, akár „jó súlyban” van, akár nem, mindig szem előtt kell tartani, tenni kell az egészségünkért, még akkor is, ha minden rendben van a szervezetünkben, hisz ez nem feltétlenül tart örökké. Igyekezzünk egészségesen és változatosan táplálkozni, megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint esszenciális zsírokat bevinni. Emellett fordítsunk időt valamilyen testmozgásra, sportolásra, hiszen a kikapcsolódás mellett egészségünkért is sokat teszünk vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.