A táplálékkiegészítők fontossága a testépítésben

A táplálékkiegészítők előretörése talán egyidejű a sportok megjelenésével. Az ember mindig többet és többet szeretett volna kihozni önmagából. „Ép testben, ép lélek!”- Ugye, milyen igaz?! Persze a számos értelmezés mellett mégis csak arra gondolunk, hogy ha képesek vagyunk arra, amit szeretnénk fizikálisan, akkor az, kedvezően hat a lelki világunkra. Úgy gondolom, erről van itt szó!

A modern sportok felgyorsították azokat a kutatásokat, amik az ember fiziológiai működését vizsgálták terhelés közben. Ennek következtében számos felfedezés született, amik ma már a hétköznapi embereket és hobbi sportolókat is támogatja. Később a testépítéssel, „a testformálás művészetével” tökéletesedett és a mai napig bővülnek a teljesség és fittség ismeretei.

Mik is azok a táplálékkiegészítők?

A táplálékkiegészítők manapság mindennapos, mondhatnánk elengedhetetlen részei az egészséges életnek. Kutatások bizonyítják, hogy az életvitelünkhöz megfelelően kiválasztott táplálékkiegészítők- legyünk akár élsportolók akár nem- emelik az életminőségünket hosszútávon. Itt persze nem arról van szó, hogy ne lehetne nélküle meglenni. Az igazságot megvallva, szimplán csak teljes értékű életre vágyik mindenki. Hát ez az, amiben ezek a termékek tudnak nekünk segíteni!

  1. Aminosavak

Az aminosavak a fehérjék, így a vázizomzat alapvető építő kövei és további sok fontos feladatot látnak el, mint az enzimek termelése, izomzat,- szerveink, -szöveteink felépítése, fontos szerepük van a fehérje szintézisben, lényegében a szervezetünk teljes egészének működésében és felépítésében fontos szerepük van, a víz mellett a fehérjék teszik ki szervezetünk nagyobb részét.A fehérjék felépítéséhez 22 különböző aminosavra van szükség. Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, több közülük nélkülözhetetlen a másik előállításához, egyeseket a szervezet maga képes előállítani, míg másokat nekünk a táplálkozásunkkal szükséges pótolnunk. A szervezet a fehérjéket az emésztése során bontja aminosavakra, amiket a bélrendszerből felszívódva juttat el a sejtjeinkbe.

  1. Fehérje

A fehérjeporok megjelenése óriási löketet adott a sportok világának. Gondoljunk bele, hogy egy pár gramm fehérjében megtalálható az a tápanyag mennyiség, ami kielégíti az elfáradt regenerálódni vágyó izomzatunk igényeit egy fárasztó edzés vagy nap után. Ugye milyen érdekes és hasznos!? Nem kell hozzá romlandó kajákat cipelgetni, hanem elég egy shaker egy kis víz és tádáám! Fenomenális találmány.

Számos fehérje készítmény létezik ma már. Gyors és lassú valamint komplex felszívódású. Ezen belül pedig különböző kiegészítő aminosavakkal ellátott készítmény létezik, amik mind-mind azért születtek, hogy az életvitelünkhöz és ritmusunkhoz megfelelőt kiválaszthassuk.

Ha az előállításukat vizsgáljuk, akkor lehet tejsavó, marha, rizs, szója. Ezek a legelterjedtebbek fehérje táplálékkiegészítők a piacon. Minőségben nem igazán lehet különbséget tenni. Valakinek ez, valakinek az válik be. Az árak általában az előállítási költségeket tükrözik. Azért is drágábbak a növényi eredetű fehérjék, mert az alapanyag és az eljárás is körülményesebb, mint mondjuk egy a tejipari melléktermékeként ismert tejsavó.Azt gondolom, hogy ma már nem létezik testépítés fehérje nélkül. Ha szeretnél valódi eredményt elérni, akkor nem kérdés, hogy a megfelelő étrend mellett választanod kell egy számodra ízletes és kiváló minőségű fehérjeport.

  1. Tömegnövelők

Más néven Gainerek már egy haladó testépítő kategóriát képeznek. Ezek általában komplex szénhidrát és fehérje tartalmú készítmények. Az izomtömeg nevelésénél szinte elengedhetetlen a szerepük, mert a napi fokozott energiafelhasználáshoz a legoptimálisabb arányokat biztosítja, hogy az izomzatod mindig munkára és regenerálódásra kész legyen. Így garantáltan megnövelheted, kitolhatod határaidat az edzés során, mert a legjobb felszívódással rendelkező tápanyagok segítenek ebben. Itt tenném hozzá, hogy az izomtömeg és annak állóképessége több tényezős történet. A még gyorsabb növekedés érdekében javasolt a kreatin alapú készítmények fogyasztása.

A kreatin egy komplex amino sav (arginin, glicin és metionin), amely energizálja az izomzatot, miközben vizet köt le benne és ezáltal ideális körülményeket nyújt a folyamatos regenerálódásra. Ezek az amnók esszenciálisak, illetve félig esszenciálisak. Tehát a szervezet képes előállítani ezeket a napi bevitt táplálékból, viszont meglehetősen leterheli az emésztő rendszert. Ezért találták ki azokat a termékeket, amik a könnyű felszívódás mellett minket szolgálva segítik a célunk elérését- a test építését!

 

  1. Vitaminok és Ásványanyagok

Szerintem nem lehet elsőbbséget tenni, hogy melyik a legszükségesebb a táplálékkiegészítők közül a szervezet számára az egészség megőrzéséhez. Mindig minden attól függ mi a célunk! Ha csak fittek szeretnénk lenni, akkor elég a heti 1-2 kardió edzés 1-2 súlyzós átmozgatással valamint a vitaminok és ásványanyagok pótlása egy multivitamin segítségével. Viszont a komolyabb célok eléréséhez, komolyabb odafigyelés szükséges. Úgy gondolom, ha testépítésre vagy bármely súlyokkal összefüggő, de akár hagyományos versenyszerű sport űzésére adjuk a fejünket, akkor szükség van a többlet biztosítására.

Ha például Spinning órákra jársz vagy nagy bringás vagy akkor érdemes egy-egy kimerítő tekeréshez választanod egy megfelelő izotóniás italt, egy energiában gazdag zabszeletet és egy multivitamint is. Ezek segítik az azonnali visszapótlást, amivel biztosítod azt, hogy az izomzatod nem épül le mozgás közben vagy esetleg szárad ki a tested túlságosan anélkül, hogy észre vennéd. Számos technika létezik arra, miként lehet komolyabb, hosszú távú teljesítményt kihozni magunkból, de mindegyik a minőségi és mennyiségi bevitel arányaival játszik. Így hát ne feledkezz meg arról, hogy a valódi teljesítmény eléréséhez valódi hozzávalók szükségesek.

  1. Zsírégetők

A zsírégetés fokozása is gyakorlatilag egyidős a testépítéssel. De miért is?- Mert már régóta tudják az emberek, hogy nem elég, ha szép nagy formás izmaid vannak, nem árt, ha azok jól is mutatnak. Na de mitől fog jól mutatni? Hát attól, ha a testzsír indexed alacsony és a szorgosan megmunkált izmaid látszódnak leginkább. Számos lehetőség létezik az anyagcseréd serkentésére és közben a zsírkészleteid hatékony lebontására.

Íme, a legelterjedtebb hatóanyaggal rendelkező táplálékkiegészítők: l-karnitin, komplex zsírégetők, termogénzsírégetők, folyékony zsírégetők, koffein, CLA és HCA, valamint a lecitin. A kiválasztásnál, a mozgásforma és az egészséged állapota is meghatározhatja mit érdemes használnod. Úgy gondolom, hogy az egyik leghatásosabb és legbiztonságosabb módja emellett a zsírégető mozgástartomány betartása. Ha az edzésterv és a táplálékkiegészítő is meg van, akkor garantált az alakformálás.

  1. Teljesítmény fokozók

A teljesítmény fokozók az a kategória, ami szintén külön figyelmet érdemel a táplálékkiegészítők palettáján. Eredendően arra szolgálnak, hogy erősebb, jobb, gyorsabb lehess edzés közben. Emellett növelik az energia szintet és nagyobb mentális teljesítményt eredményeznek. Ki ne szeretne meló után is jól vagy esetleg sokkal jobban teljesíteni?! – Szerintem a legtöbben, vagyis akik valódi eredményeket szeretnének, azok biztosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.