Fehérjepor és minden amit tudnod kell róla

A fehérjepor az az élelmiszer, amiről talán mindenki hallott már. Az első felbukkanásuk a testépítők, hivatásos versenysportolók körében történt, jó pár tíz évvel ezelőtt. Emlékszem, az első fehérje készítmény, amit a komoly versenyzés miatt használtam, még tojásból készült. „Egg protein” néven futott és tejjel kellett elkészíteni, mert vízzel elkeverve egész egyszerűen ihatatlan volt. Szerencsére most már minden jó minőségű fehérjepor vízzel elkészítve is nagyon finom, ami fontos, hisz a  felszívódás vízzel hígítva sokkal jobb.

Régebben kizárólag a versenysportolók privilégiuma volt a proteinshake, de most már a legmagasabb minőségű fehérjepor is könnyen elérhető, beszerezhető bárki számára. Nagyon ajánlom a használatát, fizikai és szellemi igénybevétel esetén is.

A fehérje és fontossága

Gyakorlatilag minden sejtünk, szövetünk tartalmazza a fehérjemolekulák különböző változatait. Emiatt életünk, testünk megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitele. Az izomzat alapvető építőeleme, de az egész szervezetre hat nemcsak sejtszinten, tápanyagként, hanem az anyagcsere gyorsításával a fogyást is támogatja. Regenerálja a szervezetet, optimális pH értéket biztosít, a hormonképzés is elképzelhetetlen protein nélkül. Érdekes módon még a hangulatunkat is befolyásolja, a kortizolszint csökkentésével és a szerotonin növelésével javítja a közérzetet. Nem utolsósorban az éhséget is csökkenti, mérsékli, és ha valami, hát ez igazán jobb kedvre hangolja az embert, különösen diétakor. 🙂

Fehérjepor előnyei

Azt tudjuk, hogy a fehérje alapvetően szükséges a test egészséges működéséhez, de miért is érdemes fehérjepor alakjában fogyasztani, nemcsak csirkemell vagy joghurt formájában?

A fehérjepor készülhet tejből és tejmentes változatban, utóbbiak növényi (búza, szója) vagy tojás alapon készülnek.

A tejből az ún. whey proteinek készülnek, amelyek finom ízűek, jól oldódnak. Az egyik legérdekesebb tulajdonságuk, hogy az emésztésükhöz több energia kell, mint amennyit tartalmaznak, így – energetikai szempontból – negatív a mérlegük. Vagyis, nagyon leegyszerűsítve amellett hogy az izmaidat, sejtjeidet ellátod fehérjével, a testzsírszázalékod is csökken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.