Mélyvénás trombózisról röviden.

A mélyvénás trombózis egy eléggé nehezen észrevehető betegség, sajnos az esetek többségében nem észrevehető.   Ha valamelyik testrészünk, az esetek többségében az alsó végtagunk megduzzad, bepirosodik netalán melegséget érzünk benne, akkor nagy valószínűséggel akár egy vérrög is lehet ezek okozója. Ilyenkor akár egy izomláz szerű fájdalmat is érezhetünk vádlinkban. Késői tünete lehet a bőr barnás elszíneződése ami leginkább bokánknál jelentkezhet.

A mélyvénás trombózis veszélyes, sajnos sokszor akár halállal is végződhet. Mivel a keletkezett vérrög eljuthat a tüdőnkbe ahoil elzár egy verőeret, így tüdőembóliát okoz. Sokszor már csak a tüdőembólia tüneteit vesszük észre ( légszomj, fulladás, köhögés, erős, szúró jellegű mellkasi fájdalom, szédülés, ájulás.)

A kisebb leszakadó vérrögök akár agyembóliát is okozhatnak ha nem elég nagyok, ahhoz, hogy megakadjanak a fő vénáinkban.

Kiváltó okok közt lehet az hosszú ülés, örökletes tényezők, fogamzásgátló tabletták, elhízás, dohányzás valamint a mozgásszegény életmód.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.