Mire kell figyelnünk mielőtt futni fogunk?

Manapság egyre többen választják a futást mint sportot, vagy kiegészítő mozgásformát. Ez egy nagyon jó és hatékony módja lehet, a kondíciónk növelésének valamint akár a diétánkat is támogathatja. A futástól dopamin szabadul fel ami a boldogságunkért felelős, ezt a faktort csak növelni tudjuk ha olyan társaságot választunk futás során amelyben jól érezzük magunkat. Most felsorolunk néhány olyan tényezőt amire érdemes odafigyelni a futás megkezdése előtt.

Nagy fontossággal bír a bemelegítés, mivel ezzel el tudjuk kerülni a sérüléseket, valamint felkészítjük magunkat és testünket a mozgásra. Figyeljünk oda a futás előtti étkezésre valamint a folyadékbevitelre is! A túlzott étel vagy ital mennyisége komolyan megterhelést okozgat a gyomrunk számára ami díszkomforthoz vagy akár rosszulléthez is vezethet. Próbáljunk meg futás előtt maximum 2 órával egy könnyen emészthető könnyed ételt fogyasztani, a folyadékbevitelt pedig a mozgást megelőző 30-40 percig időzítsük .

Mindig figyeljük a testünk válaszreakcióit, ezzel el tudjuk kerülni a kelletlen túledzést vagy fájó izomlázat esetleges húzódásokat vagy sérüléseket. Ne erőltessük túl hirtelen magunkat, inkább folyamatosan emeljük az intenzitást valamint az edzésidőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.