100 Kalória csoki vagy 100 Kalória zöldség?

Sokan úgy gondolják, hogy a kalóriák száma a lényeges, és szinte teljesen mindegy, hogy azokat miből visszük be, hanem lépjük azt a mértéket amit naponta elégtünk hízni sem fogunk. Az elképzelés helyes, ám van néhány komoly buktatója is a dolognak.

Legfőképpen nem mindegy az étel mennyisége amit ugyanannyi kalóriából meg tudnánk enni, hiszen ha 100 kalóriát veszünk alapul akkor az kb. 300 g uborkát vagy 30 g csokoládét jelent. Gondoljunk bele melyik az a mennyiség amely jobban eltelít minket, amely azt sugározza felénk, hogy egészségesen és helyesen táplálkoztunk és nem utolsó sorban melyik az a mennyiség amely a minőségi étkezést tükrözi?

Testünk különbözőképpen reagál minden egyes tápanyagra, hiszen nem mindegy hogy elfogyasztásuk után milyen hormonok szabadulnak fel. Ilyenek a Insulin, serotonin, cortisol, dopamine nem mellékesen az estrogen és a testosterone.

Ha egy sportos alakot szeretnénk akkor minden bizonnyal nem lesz mindegy, hogy a bevitt kalóriák milyen ételekből származnak. Így mi azt tanácsoljuk, hogy válogassuk meg igényeink szerint azt, hogy mikor és mit eszünk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.