Fűszerekkel a jobb regenerációért

A fejlődés nem csak az edzőteremben, hanem a konyhában jelen kell, hogy legyen! Ahogy az edzésünk során is újra és újra felül kell múlni a teljesítményünket, úgy az étkezésben is folyamatosan fejlődnünk kell, kitapasztalni mi működik jobban számunkra. Itt jönnek szóba a fűszerek. Egy komoly étrendet követő sportolónak az étel alapanyagok nyilvánvalóan adottak, így például ezt különböző fűszerekkel teszi változatossá. Ha már használjuk őket, nézzük meg melyek a legfontosabbak, amelyek segíthetnek javítani teljesítményünket.

Kurkuma

A kurkuma egy északkelet ázsiai származású növény, amely az indiai konyhához kapcsolható, mely évszázadokra visszamenőleg használt természetes gyógyszer. Alapvetően gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal csökkentheti az izomfájdalmakat is, és csökkenti a kiváltott stressz mértékét az edzések során. Számos kutatás bizonyítja, hogy a kurkumát fogyasztók sokkal kevésbé voltak stresszesek, valamint az edzéseket követően sokkal kisebb volt az izomsérülés. Mindemellett ízületi problémákra is gyakran használják.

Fahéj

A fahéj a világon az egyik legnagyszerűbb fűszer, mely használható akár édes akár sós ételekhez is egyaránt.

Elsődlegesen legnagyobb szerepe a vércukor szabályozás javításában rejlik, nagy mennyiségben fordul elő benne egy ún. inzulinutánzó bioaktív anyag, mely nagy segítséget jelent a cukorbetegek számára is. Mindemellett alapvetően a fahéj fogyasztás hatására termelődő enzimek lassítják a vércukorszint emelkedését. Naponta körülbelül egy teáskanálnyi fahéj nagyon jó szolgálatot tehet.

Gyömbér

A távol-keleti konyhában egy szintén gyakran használt fűszer, nemhiába. A gyömbérnek szintén erős gyulladáscsökkentő hatása van, valamint az izomfájdalmakat is csökkenti, viszonylag rövid alkalmazás után. Mivel ez egy igen csípős fűszer, jó hatással van az erekre és a vérnyomásra is, továbbá élénkítő hatással is bír. A bátrabbak nyersen is fogyaszthatják, meghűlés esetén még inkább hasznos lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.