Túlzott terhelés edzés során.

Edzésünk során nem mindegy, hogy milyen iramban valamint milyen intenzitással végezzük az adott gyakorlatot. Az intenzitás mértéke attól függ, hogy mekkora terhelést tudunk az adott izomcsoportra róni.

Ne feledjük el azt, hogy ha megvolt a megfelelően intenzív és kemény edzés, akkor pihenést kell adnunk izmainknak, hiszen így fognak növekedni. Ha túlzottan terheljük az izmainkat és nem hagyjuk őket megfelelően pihenni, akkor nem fogunk látni fejlődést. Sokszor a túl kemény edzés sokkal károsabb, mintha a saját edzettségi szintünknek megfelelően edzenénk, és nem vinnék feleslegesen túlzásba a terhelést.

A pihenőidőre szinte ugyanannyi figyelmet kell szánni, mint az edzésre. Ha az izomlázat nem tudja kiheverni testünk egy-egy keményebb edzés után, akkor izmaink nem fognak elegendő oxigénhez jutni a bennük felgyülemlő tejsav miatt. A folyamat jelentős teljesítmény csökkenéshez vezet. Időt kell hagynunk a regenerálódásra, a glikogénraktárak visszatöltődésére.

A regenerálódás szempontjából nem mindegyik izomcsoportunk viselkedik ugyanúgy. Teljesen eltérő a regenerálódáshoz szükséges időintervallum. Ez legfőképp az izmok méretétől függ. Ha figyelünk a testünk jeleire, és nem hajtjuk bele magunkat a felesleges túlterhelésbe, akkor nem lehet bajunk és elérhetjük az edzés során kitűzött céljainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.