Létezik e cukorfüggőség?

Több helyről is hallattuk már azt a kijelentést, hogy a cukor ugyanolyan függőséget képes kialakítani az emberekben mint a drog. Senki sem szeretné azt kijelenteni, hogy a cukor az drog viszont kutatások kimutatták, hogy a cukorfogyasztás ugyanolyan hatással van az agyi hormonokra, mint az utcai drogok.

A cukorfüggőség kialakulásához, komoly tényezők kellenek, hiszen többen is fogyasztanak napi szinten egészségtelen cukortartalmú ételeket mégsem szenvednek cukorfüggőségben. Ha már azt vesszük észre, hogy minden étkezésnél magas cukortartalmú ételt kívánunk, remeg a kezünk vagy ingerlékenyek vagyunk ha a vércukorszintünk nincs magasan, akkor nagy valószínűséggel cukorfüggőségben szenvedünk.

Nem szabad megfeledkeznünk a rejtett cukrokról sem, hiszen a gyümölcslevek valamint a sós ételek is tartalmaznak cukrot. A fehér liszt, fehér kenyér, csipszre és a sült burgonya keményítőt tartalmaz amit szervezetünk egyszerű szénhidrátra azaz cukorrá bont, ami ugyanúgy vércukor ingadozást okoz.

A cukorfüggőség kiküszöböléséhez életmódot kell váltanunk. Nem elég csak elhagyni a cukrokat étrendünkből, hanem aktívabban kell élnünk életünket. A sportolás nagy mértékben hozzájárul az egészséges vércukor szinthez, így a cukor utáni sóvágás sem lesz olyan számottevő.

Fogyasszunk alacsony glikémiás indexszel rendelkező bogyós gyümölcsöket, jó minőségű fehérjét valamint sok rostot. Ne próbáljunk meg egyik napról a másikra kivetkőzni régi életünkből, inkább fokozatosan és ezzel nagy valószínűséggel tartósan változtassunk szokásainkon.

Higgyük el megéri óvatosan bánni a cukorral, mivel akár a cukorbetegség kockázatát is elkerülhetjük, nem beszélve arról, hogy egy fitt és csinos alakot őrizhetünk meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.