Regenerálódás szénhidráttal és fehérjével

Edzés során az izmaink sejtjei és szövetei sérülnek, ez egy természetes folyamat, ami terhelés hatására alakul ki. Ez a folyamat izomlázzal jár, kezdő sportolók számára még kellemetlen élmény lehet, de később ez fogja jelezni számunkra, hogy edzésünk kellően intenzív és megterhelő volt. Nem kell megijednünk ettől a teljesen normális folyamattól, inkább próbáljuk meg helyes táplálkozással segíteni a regenerálódást.

Izmaink növekedése, fejlődése nagyrészt a pihenő fázisban történik nem pedig edzés során. Ezt sokan elfelejtik, és nem figyelnek oda a megfelelő regenerálódásra. A regenerálódás szempontjából, az egyik legkiválóbb tápanyag szervezetünk számára a szénhidrát. Ez a makro tápanyag biztosítja szervezetünk számára a gyorsan hasznosítható energiaforrást. Ha nem tudunk enni, vagy nincs étvágyunk edzés után akkor ilyen helyzetben lehet a megfelelő választás a különféle táplálék kiegészítők diétánkba való illesztése.

A szénhidrát mellett a másik legnagyobb és gyors energiaforrás a fehérje. Edzés után pótolnunk kell a megfelelően minőségi fehérjeforrást. Ezt megtehetjük szilárd étkezéssel, mivel számot zöldség és húsféle megfelelő lehet erre. Tudományos kísérletek szerint testünk számára kilogrammonként 1,5-2,5 gramm fehérjére lenne szükség napi szinten. Manapság nagy segítség lehet számunkra a piacon található sokféle fehérjekészítmény, melyekkel gyorsan és könnyedén tudjuk fedezni fehérjeszükségletünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.