Mennyi fehérjére van szükségünk naponta?

A fehérje alapvető aminosavakból álló tápanyag amely mindenki számára fontos és nélkülözhetetlen makró tápanyag. Fontos szerepet játszik számos hormon szintetizálásában, valamint ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk akkor éhségérzetünk kitolódhat, melynek hatására könnyebben adhatjuk le a felesleges kilóinkat.

A kutatások kimutatják, hogy egy átlagos szervezet számára a napi bevitt kalória 35-40%-a származzon minőségi fehérjeforrásból. Gondolhatnánk, hogy ha a fehérjének ennyi pozitív hatása van akkor bátran fogyaszthatunk többet is belőle.

A több nem mindig jobb! A magas fehérjetartalmú diéta egyrészt többletkalóriával is jár, terhelheti kiválaszt szerveinket köztük leginkább vesénket, valamint emésztőrendszerünket is komolyan leterhelheti. A fehérjepótlás több forrásból is történhet, hiszen nem csak az állati eredetű fehérjeforrással tudjuk hatékonyan fedezni szükségleteinket. A növényi valamint az állati eredetű fehérjeforrás azonos fontossággal bír egy hatékony és kiegyensúlyozott étrendben. Ne feledkezzünk meg, a fehérjefogyasztás mellett a megfelelő zsír valamint szénhidrátbevitelről sem!

Ha sportolunk vagy nagyon aktív életvitelt folytatunk akkor mindenképp meg kell növelnünk a fehérjefogyasztásunkat, hiszen ez az alapvető tápanyag a regenerálódás során.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.