A legjobb fehérjeforrások!

Mivel a fehérjék a szervezetünk alapvető építőelemei, ezért azon túl, hogy elegendő mennyiségben fogyasztjuk, fontos milyen forrásból fedezzük ezt. Minden embernek szüksége van a megfelelő fehérje bevitelre, különösképpen azoknak, akik valamilyen fizikai munkát végeznek vagy sportolnak, hisz az izmainkat fokozottan használják és raktáraik hamar ürülnek, melyeket vissza kell tölteni.

Szárnyasok

Manapság a legtöbbet fogyasztott húsfélék közé tartozik a szárnyas húsok. Népszerűsége az ára mellett az egyszerű elkészíthetőségének köszönhető, továbbá könnyen emészthető, kevés zsírt tartalmaz, sokféle körettel fogyasztható. A pulykahúsnak a csirkehússal szemben annyi előnye van, hogy kevésbé savasítja el szervezetünket.

Vörös húsok

A vörös húsok csoportjába több húsféle is tartozik, mint sertés, marha, juh és egyéb vadhúsok. Magasabb a telített-zsírsav tartalmuk, de ettől még nem válnak egészségtelenebbé a fehér húsokkal szemben. A mértékkel fogyasztott vörös húsok fogyasztása ajánlott – a többi fehérje forrás mellett – konditermi edzést végzők számára, akik gyarapítani szeretnék izomtömegüket, hisz aminosav tartalmuk ideális.

Halak

Hazánkban sajnos ritkán kerül étlapra hal, pedig szintén egy könnyen elkészíthető, emészthető, ízletes húsféle. Fehérjetartalma mellett gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, melyekre egészségünk megőrzése érdekében nagy szükségünk van.

Tojás

A tojás sokak étrendjébe régóta alapvetőnek számít, hisz nagyon sokféleképpen elkészíthető, változatos ízvilágot nyújt. Mindezek mellett tökéletes fehérjeforrás, mely nagy mértékben hozzájárul izomzatunk fejlődéséhez. Továbbá sárgája hasznos zsírokat is tartalmaz.

Sovány tejtermékek

A sovány tejtermékek is hasznos alkotóelemei lehetnek a változatos napi fehérje bevitelnek. Hasznos lehet egyaránt a sovány minőségi tej, cukrozatlan joghurtok, túró, illetve sajtfélék. A sajtok fehérje összetétele igen hasznos, viszont figyelembe kell venni a zsírtartalmukat is.

Táplálékkiegészítők

Mindezek mellett fontos megemlítenünk a fehérjeporokat, hiszen nagyon jó alternatíva a fehérjeszükséglet fedezésére. Rohanó világunkban sokszor nem érkezünk főzni előre, vagy nincs időnk elfogyasztani az ételt, ilyenkor hasznos lehet egy gyors fehérje turmix elfogyasztása, hiszen bárhová magunkkal vihetjük és könnyen elkészíthetjük. Fokozott fizikai igénybevétel mellett pedig a szilárd tápanyagbevitel mellé is könnyen beilleszthetjük, hisz nehéz annyi fehérjét ételekből bevinni, amennyire szükségünk van. Tökéletes választás a Pro Nutrition Whey Protein tejsavó fehérjéje.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.